Chmelovar ve dvou varnách

Přátelé z místní obce mě požádali, abych jim jako "sládek" pomohl s vařením piva. Vzhledem ke skutečnosti, že k dispozici nebylo kloudné vybavení, jsem zvolil metodu infuzního vaření. Jako scezovačka posloužily dvě plastové nádoby. První měření ukázalo 17°, Ale...
Vinou nepřesného počítání nádob s vyslazovací vodou se nám podařilo sladinu rozředit na 9°. Což je malér.
Prvně v životě jsem vyzkoušel následující a primitivní postup. Chmelovar jsem rozdělil na dvě (celkem stejné části) a vařil jsem pivo ve dvou hrncích.

Docílil jsem toho, že se mladina rychleji provařila a odpar byl značný. Mladinu se podařilo tímto způsobem zahustit na výsledných 14°. Ale za cenu vysokých ztrát. Výsledný objem uvařené mladiny byl kolem 20 litrů.

Osobně jsem zvědavý na pěnivost. Z knihy Ing, Kosaře, kde uvádí "pro dosažení požadované koncentrace mladiny by vynucený vysoký odpar při chmelovaru již mohl způsobit nežádoucí úbytek pěnotvorných bílkovin".

Co by na to řekl profesionál?

Uvidíme jak to dopadne kolem 22. prosince 2014 - budu informovat.


Pokračování:
Chmelovar se podařil, požadovaného odparu jsme dosáhli. Ovšem po vychlazení mladiny došlo k problému při kvašení. Protože jsem tuto fázi neměl pod dohledem, stalo se následující:

Vysoký stupeň prokvašení a pozdní sudování
Chuť piva nevyrovnaná
Pěna nestabilní
Pivo velmi málo nasycené.


David