Pivní potenciál v České a Slovenské republice

Boom pivovarů posledních let je naprosto úžasný. Je skvělé, že konečně mimo pekáren :- vznikají i další obory v potravinářské oblasti. K dnešku je zde cca 300 malých pivovarů. Potenciál stále vidím v dalších 200 pivovarů. Nejde o odhad stanovený způsobem "kouknutí z okna", ale o střízlivý odhad. Proč? Protože se pivovary zpět, na svá místa, do měst, kde se dříve vařilo. Nemá smysl vyjmenovávat všechna místa, kde se vařilo... Ale když se každý porozhlédne po svém okolí tak zjistí, že díry na trhu stále existují.

Co (ne) brání většímu rozvoji pivovarů?

a) většina se chce vařit dobrou 10, 12 a černé = super. Realita? Povede se to málokomu
b) malý rozhled, vařím to, co se pije v ČR nejvíce. OK = jenže jaká je na tom marže? Jak se chce jinak odlišit.
c) slepota (averze?) na pivní styly, receptury ve světe = obrovská škoda. Protože nové a nové přinášejí často vyšší ekonomický přínos.
d) slabá znalost surovin. Český slad, český chmel, česká voda... Není to dnes málo? Vzdyt ta rozmanitost je obrovská. Tedy až na tu vodu...

Mohl bych pokračovat v mnohem větším rozsahu. V ČR pochopilo několik pivovarů, kudy vede cesta. Tím netvrdím, že ti ostatní jsou mimo, jen to, že je naprostá škoda, že nevyužívají obrovský potenciál...

Učit se, učit se, učit se. A neopakovat chyby.