Musí mít LÉTAJÍCÍ pivovar průkaz potravináře?

Před několika dny jsem zde psal o nutnosti mít systém dokumentace HACCP pro "létající pivovar". S podivem konstatuji, že mnoho létajících pivovarů žádnou dokumentaci nemělo a objednalo si. Pokud ji potřebujete, klikněte >>>zde.
Ale zpět k tématu "průkaz potravináře". Všichni, kteří pracují s potravinou nebo s ní přicházejí do kontaktu musí mít průkaz potravináře. Na to všechno myslí Zákon o ochraně veřejného zdraví (úplné znění) Předpis č. 258/2000 Sb.. Co by vás mělo zajímat? Hlavně paragraf 19. Pokud sami vyrábíte pivo (tedy u někoho) musíte mít PRŮKAZ. Navíc byste měli být výrobcem proškoleni, pokud vstupujete do jeho výrobních prostor.
Některé létající pivovary si odvezou  až finální produkt. Tedy produkt v sudech, lahvích = obalech. V tomto případě nemusíte mít průkaz potravináře. Proč? Protože přicházíte do kontaktu pouze s obalem, nikoliv potravinou.
Pokud máte prodej z "ručky do ručky" a opravdu je potravina balená povinnost být vlastníkem potravinářského průkazu se vás netýká.