Senzorická analýza piva

Brno: 21. 11. 2020
Čas: 9:30 – 14:30
Cena 1799 Kč/osoba
Výuka probíhá v moderní senzorické místnosti Mendelovy univerzity v Brně a je rozdělena na teoretickou a praktickou část. Místnost je vybavena samostatnými degustačními boxy. Maximální počet účastníků 10 osob.

PŘIHLÁSIT SE

Popis semináře

1. Úvod do senzorického hodnocení

  • receptory, jejich funkce,
  • požadavky na senzorickou laboratoř,
  • požadavky na hodnotitele a jejich zkoušení,
  • hedonické a intenzitní hodnocení,
  • stupnice a formuláře,
  • vyhodnocení výsledků a jejich formulace.


2. Senzorické hodnocení piva – teorie

  • základní charakteristiky,
  • jakostní ukazatele,
  • vytvoření formuláře, základní deskriptory,
  • vady piva a jejich příčiny

3. Praktická část

  • testování funkčnosti receptorů hodnotitelů (vůně, chuť, barva) dle ČSN ISO normy v senzorické laboratoři,
  • správné předkládání vzorků, jejich příprava,
  • hodnocení parametrů jakosti piva – vybrané druhy piva, různé stupnice v senzorické laboratoři,
  • kolokviální hodnocení, diskuze,
  • vyhodnocení výsledků, jejich zpracování a prezentace.
  • Rozdílové testy
  • Degustační listy
  • Záznam do degustačního protokolu

Senzorická analýza

  • vůně
  • cizí vůně
  • chuť
  • cizí chuť
  • plnost
  • říz
  • intenzita hořkosti
  • charakter hořkosti
  • celkový subjektivní dojem

Systémy senzorického hodnocení „kolo vůní a chutí“.