SLÁDEK PIVOVARU
JEstli čtete tyto stránky, tak jste tady správně!
První akreditovaný rekvalifikační kurz Pivovarnické a sladovnické práce na Moravě a největší v Česku.
Jako jediní vyučujeme v Brně i Praze. Rekvalifikaci u Beer Academy si vybralo nejvíce účastníků.
Brno 1. 5. 2021 | Praha 8. 5. 2021
REKVALIFIKAČNÍ KURZ BEER ACADEMY
- jsi zapálený domovarník,
- chceš změnit kariéru,
- jsi sládkem pivovaru,
- majitel pivovaru,
- jsi barman nebo provozní,
- chceš prostě pivu rozumět?
Rekvalifikace je pro všechny, kteří chtějí mít úřední papír o tom, že úspěšně zvládli obor.
Za mnoho let kurzu už se k nám hlásili lidé od učitelek po generální ředitele velkých firem, miliardáři i lidé “bez” práce ve věku od 19 do 72 let.
Přečtěte si o čem rekvalifikace Pivovarnické a sladovnické práce je, ať víte, do čeho jdete!
Napětí. Soustředění před závěrečným písemným testem složeným z 50 otázek.
SPECIFIKACE KURZU
Akreditace MŠMT? | ANO (odkaz k akreditaci zde) |
Délka kurzu | přibližně 7 měsíců (137 hod. teorie / 127 hod. v pivovaru / 36 hod. v laboratoři) |
Ve kterých dnech výuka probíhá | Převážně o víkendech, výjimečně v pátek |
Vybavení v ceně kurzu | Vyberte si ze tří možností |
Kde výuka probíhá | V prostorách MENDELU, ve špičkových laboratořích pro praktický výcvik mikrobiologie a analýz piva |
Počet studentů v jedné skupině | max. 20 pro zaručení individuálního přístupu a prostoru na veškeré dotazy |
Termíny | Dlouhodobě plánované a uveřejněné dopředu tak, aby si člověk mohl naplánovat svůj čas |
Možnosti dotace | Úřad práce, POVEZ, firma (volejte tel. 776 486 945) |
Parta, přátelé, kontakty, vědomosti a “papír”. Věděli jste, že takto seřadili priority účastníci kurzu po složení závěrečných zkoušek?
Harmonogram jaro 2021
Praha
8.-9. 5.
21-23. 5.
5.-6. 6.
19.-20. 6.
17. -18. 7.
14.-15. 8.
3.-5. 9.
18.-19. 9.
15.-17. 10.
5.-7. 11.
Brno
1.-2. 5.
15. – 16. 5.
29. – 30. 5.
12.-13. 6.
25.-27. 6.
17.-18. 7.
7.-8. 8.
11.-12. 9.
24.-26. 9.
8.-10. 10.
Předpokládaný termín závěrečných zkoušek je listopad 2021 v Brně.
V harmonogramu je uvedena teoretická a praktická výuka v laboratořích.
Praxi v pivovaru si každý účastník může naplánovat přesně podle svých potřeb a tím se vyvarovat kolizi termínů s výukou teorie.
Závěrečné zkoušky budou probíhat na Mendelově univerzitě v Brně.
SPOLUPRACUJÍCÍ ORGANIZACE
- Pivovar Krakonoš – Trutnov
- Pivovar Veselka – Litomyšl
- Pivovar Kynšperk – Kynšperk nad Ohří
- Pivovar Kamenice nad Lipou
- Pivovar Český Krumlov
- Řemeslný pivovar Lomnice nad Popelkou
- Pivovar Rudohor – Ostrov u K. Varů
- Pivovar Zlosin – Velké Losiny
- Pivovar Faltus – Česká Třebová
- Pecký pivovar – Pec p. Sněžkou
- Pivovar Vikštejn – Vítkov
- Pivovar Nachmelená Opice Krnov
- Mendelova univerzita v Brně
- Mad Cat – Kamenice u Jihlavy
- Jihlavský radniční pivovar – Jihlava
- Pivovar KOS – Brno
- Pivovar Stern – Brno
- Pivovar Richard – Brno
- Starobělský pivovar – Ostrava
- Pivovar Kunratice – Praha
- Pivovar Beznoska – Praha
- Pivovar VIK – Praha
- Pivovárek Na Kopečku – Svitavy
- Pivovar Tvarg -Velká Bystřice
- Beer Factory – Plzeň
CO SE NAUČÍTE
Rekvalifikační kurz trvá zhruba 7 měsíců.
Po skončení výuky budete schopni sami sestavit recept, vyznat se v pivních stylech, upravit si vstupní suroviny, vést varní proces, řídit kvašení, stáčení do obalů a expedovat.
Uvědomíte si, že hygiena v pivovaru je vždy na prvním místě a že sanitačních postup má vliv na úspěch pivovaru, spočítáte si ekonomickou rentabilitu pivovaru, spotřebu energií, dozvíte se, rozmanitost, výhody a nevýhody různých technologií.
Budete mít přehled o tom, jak to v pivovaru chodí.
Budete umět uvařit pivo, ovládat pivovar a hlavně si budete vědomi nových skutečností, které v pivovaru máte dělat.
Sebou tužku, poznámkový blok, přednášky, dobrou náladu a pivem začínáme výuku!
TEORIE A PRAXE
137 hodin teorie
127 hodin praxe v pivovaru
36 hodin praxe v laboratoří
Přečtěte si o čem jednotlivé předměty jsou.
Ponoříte se do okem neviditelného světa a spatříte důsledky
jeho působení. Čistota, sanitace, kulturní kvasinky, plísně a bakterie = to vše ovlivňuje mikrobiologickou čistotu a stabilitu piva.
Historie a vývoj pivovarské mikrobiologie, kvasinky a fyziologie růstu, rozmnožování, druhy kontaminujících organismů, biogenní aminy, N-Nitrozosloučeniny, mykotoxiny a nebezpečí v pivu.
Jak na správnou hygienu a sanitace, sestavíte vlastní plán HACCP, který musí mít každý potravinářský podnik. Časová dotace 16 hodin teoria a 18 hodin praxe
Dozvíte se vše o chmelech, jejich využítí, že chmelová
babka není postarší vedoucí na chmelové brigádě. Představte
si pivovarský svět, je tak velký jako vaše fantazie a
je neskutečně pestrý na pivní styly. Projdete kompletně
proces výroby piva. Začnete na poli, projdete sladovnickým
postupem, přijmete slad i chmel do pivovaru. Využijete ve
varném procesu různé postupy jak uvařit ležák, IPA, ALE,
Porter, STOUR, Sour. Přesvědčíte se, že kulturní kvasinky ve
skvělé kondici jsou nejlepšími zaměstnanci pivovaru. Otevře
se vám svět kvašení. Zjistíte, že stáčet můžete do lahví,
KEG. A taky že pivo mají rády i bakterie, které jsou schopné
ho znehodnotit. 48 hodin teorie a 127 hodin praxe.
Vše o ječmenu a popisy surovin. Od příjmu ječmene, po máčení, klíčení, hvozdění, odkličování po balení a skladování sladu.Uvědomíte si, že existuje více druhů ječmene. V pivovaru zpracujete i jiné suroviny než ječmen a pšenici. Třeba rýži a kukuřici.
Časová dotace 8 hodin teorie a 6 hodin laboratorní praxe
Budete provádět analýzy hotového piva v obalech. Stanovíš extrakt a alkohol v pivu. Dozvíte se o analytice chmele i Ballingově attenuačním zákoně. Provedete analýzy obsahu CO2 a O2. Zjistíš jak provádět analýzy mladiny, co je gushing. Osvojíte si informace o stabilitě pivní pěny. Stanovíte pH piva a budete umět stanovit titrační kyselost. Časová dotace 8 hodin teorie a 6 hodin laboratorní praxe.
Zhodnotíte základní parametry obilné masy. Dozvíte se jací škůdci a choroby mohou zrna znehodnotit. Stanovíte extrakt, paramatry sladinyy. Přesvědčíte se o bílkovině a její významu v pivo. Pochopíte význam škrobu v extraktu. Naučíte se stanovit beta glukany a mnohé další cvičení si osvojíte. 8 hodin teorie a 6 hodin laboratorní praxe.
Koukáte na rozbor vody z vodárny a nerozumíte uvedeným údajům a to je nepříjemný. Uvědomíte si, že každý pivní styl potřebuje upravit vodu. Vařit více pivních stylů z jedné vody bez úpravy iontů a kationtů vede k neočekávaným výsledkům. Časová dotace 8 hodin teorie
Předmět vás seznámí na čem se zpracovává ječmen, jaké jsou typy
varních nádob a jejich konstrukce, co jsou otevřené kvasné
nádoby a CKT, že za humny není drak, ale že humna
jsou součástí výroby sladu. Sami se budete umět rozhodnout
o výhodých plynu a elektrické energie. Spočítáte si
co je je pro vás výhodnější. 16 hodin teorie
Vrátíme se v čase do školních let. Důkladně probereme rozdíl mezi organickou a anorganickou chemií. Vzpomenete si, na ředění kyselin a louhů. Pochopíte jak je základní znalost chemie v pivovaru důležitá pro mikrobiologickou čistotu a kvalitní pivo. 16 hodin teorie
Vás přivede k úvaze, jestli je lepší létající, kontraktační
nebo vlastní pivovar. Dozvíte se, že Celní správa a Státní zemědělská potravinářská inspekce jsou instituce pomáhající
pivovarskému a potravinářskému byznysu. Zbystřete, protože v pivovaru můžete vyrábět i jiné potraviny než pivo. Uvažujte o tom, že u nás existuje více než 2000
míst, kde můžete pivo prodávat a do dneška zůstávají bez povšimnutí. Přitom mají personál, ledničky a pokladnu.
Spočítáte si, jestli váš byznys plán je v černých (ty chceme) anebo v červených číslech. 8 hodin teorie
PRAXE v pivovaru
Upozorňujeme, že v pivovaru se fyzicky pracuje.
Dostanete do ruky kartáč a drhnete kvasné kádě, čistíte ležácké tanky.
Čeká na vás stáčení piva do obalů a distribuce, balení a expedice piva, plnění a uzavírání transportních obalů, etiketování, vkládání lahví, balení do přepravních obalů, posuzování kvality piva a pivní vady.
Budete ochutnávat pivo z tanku, tedy v doporučeném množství. Zhodnotíte a připravíte vstupní suroviny – slad, chmel. Když dojde na opravy rozděláte čerpadlo, vyměníte teploměr a budete nápomocni při drobných opravách.
Na konci dne po vás zůstane kus odvařené práce.
LEKTOŘI Beer Academy
Své znalosti vám budou předávat ti nejlepší osobně.
Kontakty na ně a přátelství vám zůstanou.
Načerpáte znalosti od lidí, kteří mají komplexní přehled v pivovarství s přesahem i do dalších oborů.
Právě proto spolupracujeme s lektory z oblasti kvasných procesů, výroby piva, mikrobiologie, ekonomiky, vody.
Dostanete maximum informací k tomu, abyste uvařili a prodali výborné pivo, na které budete hrdí.
Je prozíravé učit se od moudřejších!
Vystudoval VŠCHT, kvasné technologie, zkušenosti z malých a velkých pivovarů
Vysoké učení technické, chemická fakulta, sládek v malých i velkých pivovarech.
Vysoká škola zemědělská, český odborník na chmele
Vysoká škola ekonomická, spolumajitel pivovaru Zlosin
Sládek, pivovarský auditor
Nottingham Trent University, ekonomické řízení podniku, konzultant v potravinářství
přednáší kvasné technologie, mikrobiologie, chemie a mnohé další obory na Mendelově univerzitě v Brně
přednáší o mikrobiologii a dalších oborech na Mendelově univerzitě v Brně
mikrobiologie, kvasné technologie, přednáší na VŠCHT
mikrobiologie, kvasné technologie, přednáší
na VŠCHT
soudní znalec
ZÁVĚREČNÉ ZKOUŠKY
Přišel den D. Uvidíme se společně s Honzou Grmelou, legendárním brněnským sládkem a garantem kurzu, a Tomášem Gregorem, docentem a osvíceným pivovarníkem z Mendelovy univerzity v Brně jako předsedou zkušební komise a se mnou Davidem Jandou, zakladatelem Beer Academy.
My budeme v klidu, usměvaví, hladoví a připravení.
Vy budete taky v klidu, lehce nervozní, ale to ke zkoušce patří.
Zkouška se skládá ze tří částí:
Trvá 60 minut. Před sebou budete mít 50 otázek. Každá otázka má čtyři odpovědi, z nichž právě jedna je správná. Buďte u písemného testu klidní, vezměte si s sebou pivo, když vám to pomůže. S vychlazenou hlavou budete lépe přemýšlet. Pečlivě si přečtěte otázku, zamyslete se nad uvedenými odpověďmi a logicky vyřaďte ty špatné. Jestli vám “chytré” hodinky hlásí tepovou frekvenci 135 tepů za minutu, je to normální.
Praktická zkouška je složena z několika laboratorních cvičení. Abyste byli schopni je zvládnout, musíte absolvovat laboratorní praxi a praxi v pivovaru.
Vyberete si jednu otázku z předmětů z teoretické části. Na potítku máte 10 minut na přípravu. Popřemýšlejte, o čem otázka je. Sepište si na papír hlavní kostru tématu, o kterém budete hovořit. Do jednotlivých témat si poznamenejte podtémata. Dalších 10 minut máte na zodpovězení otázky před zkušební komisí.
Asi si říkáte „co když zkoušku neudělám“. I to se může stát. Vše je řešitelné.
Domluvíme si náhradní termín zkoušky a příště to zvládnete.
zkoušku mám za sebou
Oslava. Skutečně si to užijte. Fotograf vyfotí sérii fotek ze zkoušky, předávání Osvědčení o rekvalifikaci, společnou fotografii. Úspěšně jste složili zkoušky a MŠMT akreditované Osvědčení o rekvalifikaci máte v kapse. Těch sedm měsíců stálo za to. Po zkoušce jdeme na legendární Tour de Beer Brno. Obejdeme ty nejlepší brněnské podniky v každém si dáme jedno až dvě piva. Někteří odpadnou dříve, někdo vydrží do konce, který je v nedohlednu.
Je ráno, čas jet domů. Euforie z vás přímo čiší. Oslavte váš úspěch s rodinou a přáteli. Udělali jste ohromný kus práce.
Je možné že hned další pracovní den půjdete na Živnostenský úřad a sami
sebe zapíšete jako odborného zástupce (garanta) na svůj živnostenský
list.
Pravděpodobné je, že budete dále pokračovat v budování svého
pivovaru, své vize za kterou jste si po celou dobu šli. Někteří se
s chutí pustí do objevování nových pivních stylů obohaceni o získané
znalosti.
Zůstane po vás skvělá parta lidí, kterou společně vytvoříte a nesmazatelná stopa v pivovarském světě.
Vy jste Beer Academy!
MY JSME BEER ACADEMY
ZAKLADATEL beer academy
david janda
Na začátku je cesta dlouhá a na konci jedné společné životní etapy se všichni divíme, že čas uplynul přímo světelnou rychlostí a loučení se s přáteli bývá často emotivní.
Víte, spousty přátel mám právě z rekvalifikačního kurzu. Už před mnoha lety jsem se rozhodl, že cokoliv prodám, prodám to pouze svým přátelům. Prodávám pouze užitečné věci o kterých jsem sám přesvědčený. To je pro mě velký závazek.
David
Klidně mi zavolejte, napište. Nejsem pan Janda, jsem David.
Kontakt: +420 776 486 945
david@beeracademy.cz
REFERENCE
Bylo to super a bude mi to chybět. Vždy na to budu rád vzpomínat, dalo mě to spoustu užitečných informací a spoustou známých. Moc děkuji.
Ondřej Švarc
Podnikám od revoluce. Až teď jsem našel čas věnovat se svému novému koníčku, vaření piva. Dnes opět chodím do školy, v laboratoři pracuji s mikroskopem… Praxi v pivovaru jsem si celou poctivě odpracoval. Když vidím kolik bystrých a shopných lidí je mými spolužáky, mám rodost z budoucnosti českého piva. Na kurzu jsem získal spousty nových kontaktů i přátel. Místo boha prosím ať taková radost potká i vás.
Jiří Žáček
Celých sedm měsíců jsem s dalšími kamarády chodil pravidelně na výuku rekvalifikačního kurzu Pivovarnické a sladovnické práce. Motivací pro mě bylo získat znalosti, přehled a “papír” kdy jsem garantem ve vlastním pivovaru. Za sebe mohu říci, že jsem získal přátele, kontakty a také nové zaměstnance do pivovaru. Doporučuji Beer Academy.
Roman Žilka
Roky jsem vařil pivo v brněnském pivovaru a chtěl jsem se profesně posunout dále. Na rekvalifikaci u Beer Academy se mi podařilo profesně posunout se o roky. Měli jsme skvělou partu, chodíme na pivo, jsme stále s přáteli v kontaktu.
Martin Kolman
Vše pozitivně splnilo mé očekávání. Ano, jsem velmi spokojen. Praxi jsem měl v Jihlavě - Radniční pivovaru, velikost 500l, klasický ruční postup, spilky, ležácké tanky. Velký přínos - všechny postupy lze osahat a naučit se. Příjemné chování ze strany pracovníků minipivovaru.
Jiří Pešek
I recommend this brewing school, the training in which fully coincided with my expectations. Interesting theoretical lessons and practice. Especially for me, as a brewer who brewed only top fermentation varieties.
Artem Starikov, Brewmaster, Collider Brewery, Kiev, Ukraine
Praxi jsem měla v pivovaru Malešov. Komunikace s majiteli, přístup sládka, zázemí pivovaru, náplň praxe. Příjemně a užitečně strávený čas. Vše na profesionální úrovni. Skladba učiva pestrá, dotazy k lektorům zodpovězeny ihned, parta kolegů studentů velmi příjemná. Poznámka pod čarou: na začátku kurzu naprostý amatér, na konci kurzu odborník - teoretik 🙂 P. S. Rozdávám rady v hospodě 🙂
Lucie Miřátská
Jak začít? Asi takto: ,,V říjnu jsem se skoro na poslední chvíli rozhodovala zda-li do toho jít,neboť jsem kurz objevila v září a v říjnu to vypuklo. Musela jsem se zeptat manžela, hlídací babičky, navíc pracuji v nepřetržitém provozu...takže svátky a víkendy trávím většinou v práci,má otázka zněla....zvládnu to?A co mi řekl pan David Janda:,,určitě"!!!Navíc v Brně bylo poslední volné místečko,které jsem s velkou radostí obsadila JÁ. A nelituji!!!Je težko popsat v pár větách jaké to bylo...ale mohu jen říct,že mi to neskutečně dalo a nevzalo vlastně vůbec nic.Byla jsme skvělá parta pod dohledem Davida Jandy a dalších úžasných lektorů a myslím si,že vzniklo spousta přátelství i na delší dobu.Tolik úžasných lidí,tolik nových informací a znalostí i zkušeností. Prostě to nemělo chybu a budu ráda,když se zase někdy potkáme.A po pravdě si myslím,že po absolvování tohoto kurzu zrovna u mě nastanou velké změny....Děkuji Davide...velké díky Tobě "bylo mi ctí
Leona Víchová
Chcete vědět víc?
Nechte nám na sebe konktakt, zavoláme a vyjasníme vše, co by vás mohlo zajímat