Senzorická analýza piva
Brno: 21. 11. 2020
Čas: 9:30 – 14:30
Cena 1799 Kč/osoba
Výuka probíhá v moderní senzorické místnosti Mendelovy univerzity v Brně a je rozdělena na teoretickou a praktickou část. Místnost je vybavena samostatnými degustačními boxy. Maximální počet účastníků 10 osob.
Popis semináře
1. Úvod do senzorického hodnocení
- receptory, jejich funkce,
- požadavky na senzorickou laboratoř,
- požadavky na hodnotitele a jejich zkoušení,
- hedonické a intenzitní hodnocení,
- stupnice a formuláře,
- vyhodnocení výsledků a jejich formulace.
2. Senzorické hodnocení piva – teorie
- základní charakteristiky,
- jakostní ukazatele,
- vytvoření formuláře, základní deskriptory,
- vady piva a jejich příčiny
3. Praktická část
- testování funkčnosti receptorů hodnotitelů (vůně, chuť, barva) dle ČSN ISO normy v senzorické laboratoři,
- správné předkládání vzorků, jejich příprava,
- hodnocení parametrů jakosti piva – vybrané druhy piva, různé stupnice v senzorické laboratoři,
- kolokviální hodnocení, diskuze,
- vyhodnocení výsledků, jejich zpracování a prezentace.
- Rozdílové testy
- Degustační listy
- Záznam do degustačního protokolu
Senzorická analýza
- vůně
- cizí vůně
- chuť
- cizí chuť
- plnost
- říz
- intenzita hořkosti
- charakter hořkosti
- celkový subjektivní dojem
Systémy senzorického hodnocení „kolo vůní a chutí“.