Senzorická analýza piva

23. 3. 2024
od 9:30 do 14:30

VAROVÁNÍ – PO SKONČENÍ TRÉNINKU SENZORIKY NEBUDETE SCHOPNI POZŘÍT RŮZNÁ PIVA.
Hodnotíte piva na UNTAPPD? Vaše hodnocení bude mít váhu.

Cena 3499 Kč a k tomu senzorická sada SNIFAIR s pivními vadami zcela ZDARMA.
Trénink pro max. 10 osob v moderní senzorické místnosti  Mendelovy univerzity v Brně.

Slyšeli jste o másle v pivu a biacetylu (dříve diacetylu), kukuřici v pivu i když ji tam nikdo nedal, ponožkách, které patří na opravdu jen nohy a spoustě dalších pivních vad.
Je docela možné, že i takové pivo někdo pije a přijde mu normální mít v něm plíseň

Plíseň na salámu vidímecítíme > takový salám prostě vyhodíme.  Vám je jasné, proč zplesnivěl, že byl asi v teple, nebo moc dlouho v lednici, anebo byla lednice vypnutá.
Hned víteco máte udělat příště,  salám do chladu, a pro jistotu zkontrolovat, že lednička funguje. Přeci nebudete vyhazovat peníze.

S pivem je to stejné.
Po tréninku senzorické analýzy poznáte nejčastější pivní vady, bude vám naprosto jasné, jak  nežádoucí chutě a vůně vznikly.

 

STAČÍ PIVO PÍT, VAŘENÍ NECHTE NA SLÁDCÍCH

Když vaříte pivo

Nejlepší na tom je, že budete vědět, co udělat, aby vám v pivu neplavalo “máslo”, nečpělo z piva “kukuřice”.

Pivo rádi pijete

Pochutnáváte si na něm, tak vám bude hned jasnékde udělal pivovar chybu nebo jestli za to může hospodský.

Nejlepší způsob jak začít je, se přihlásit. 

CO NA TO ŘÍKAJÍ

OHLASY – ZPĚTNÉ ZRCÁTKO A POSTŘEHY

David – AKCEPTOVAL JSEM “SPECIÁLNÍ” CHUŤ PIVOVARNÍKA. TEĎ BUDU UVAŽOVAT O PIVU JINAK.
Vítek – NEJHORŠÍ BYLO ČICHAT KE VŠEM PIVNÍM VADÁM NAJEDNOU.
Martin – PŘÁTELSKÝ A UVOLNĚNÝ PŘÍSTUP. VŠE SPLNILO MÉ OČEKÁVÁNÍ.
Radek – NOVÝ ROZHLED V SENZORICE. ZDOKONALIT SE. POZNÁVAT, CO DO PIVA NEPATŘÍ.
Ivan – ČLOVĚK SE MŮŽE ZDOKONONALOVAT. I V 60 LETECH.
Michal – MOC JSEM SI TO UŽIL. OBJEVIL JSEM NOVÉ VĚCI, KTERÉ MĚ POSUNOU DÁL.
Karol –
BOLO TO V POHODĚ. VEĽA INFO NARÁZ. JE TREBA TRÉNOVAŤ.

Začněte o pivu přemýšlet.

 

senzoricka analyza piva

Odnes si to DOMŮ

Přibalíme vám do ranečku exkluzivní senzorickou sadou SNIFAR skutečně ZADARMO (klikni na to a podívej se). Ta obsahuje pivní vady z kterých se vám zvedal žaludek.

Očichávání piva a výklad na tréninku je fajn. Několik dní po tréninku vám pivo nemusí úplně vonět. Ale čas vše spraví, postupem doby se jeden může nechat svést na scestí a neuvědomit si, že v pivu něco páchne. 

Udělejte si pravidelný trénink senzorické analýzy každý den.

Popis semináře

1. Úvod do senzorického hodnocení

  • receptory, jejich funkce,
  • požadavky na senzorickou laboratoř,
  • požadavky na hodnotitele a jejich zkoušení,
  • hedonické a intenzitní hodnocení,
  • stupnice a formuláře,
  • vyhodnocení výsledků a jejich formulace.

2. SENZORICKÉ HODNOCENÍ PIVA – TEORIE

  • základní charakteristiky,
  • jakostní ukazatele,
  • vytvoření formuláře, základní deskriptory,
  • vady piva a jejich příčiny

3. PRAKTICKÁ ČÁST

  • testování funkčnosti receptorů hodnotitelů (vůně, chuť, barva) dle ČSN ISO normy v senzorické laboratoři,
  • správné předkládání vzorků, jejich příprava,
  • hodnocení parametrů jakosti piva – vybrané druhy piva, různé stupnice v senzorické laboratoři,
  • kolokviální hodnocení, diskuze,
  • vyhodnocení výsledků, jejich zpracování a prezentace.
  • Rozdílové testy a degustační listy
  • Záznam do degustačního protokolu

SENZORICKÁ ANALÝZA

  • vůně
  • cizí vůně
  • chuť
  • cizí chuť
  • plnost
  • říz
  • intenzita hořkosti
  • charakter hořkosti
  • celkový subjektivní dojem

VAROVÁNÍ - PO SKONČENÍ TRÉNINKU SENZORIKY NEBUDETE SCHOPNI POZŘÍT RŮZNÁ PIVA.