Pivovarnické a sladovnické práce – rekvalifikační kurz

REKVALIFIKACE SLÁDEK PIVOVARU

Znalosti, přátelé, platné Osvědčení o rekvalifikaci na celý život, garant pivovaru

První akreditovaný rekvalifikační kurz Pivovarnické a sladovnické práce na Moravě a největší v Česku.
Jako jediní vyučujeme v Brně i Praze. Rekvalifikaci sládek u Beer Academy si vybralo nejvíce účastníků.
Akreditace MŠMT

začínáme už v prosinci v Brně 1.-3. a Praze 9.-10.

Ladislav Šimek, 72 let. Úspěšně složil závěrečné zkoušky na sládka. Nejmladšímu bylo 19 let. Holky i kluci.

REKVALIFIKAČNÍ KURZ na sládka

  • Jsi zapálený domovarník nebo tě čeká tvá první várka
  • jsi sládkem pivovaru
  • Jsi majitel pivovaru nebo provozní
  • Chceš mít o výrobě piva přehled?
  • Chceš vědět o pivu více než jen číst v knihách?

Rekvalifikace je iintenzivní výuka o pivovarnictví a sladovnictí.

Na rekvalifikaci se k nám hlásí lidé s nulovými i rozsáhlými znalostmi z pivovarství, od domovarníků, majitelů i zaměstnanců pivovarů až po sládky. 

Byli u nás klempíři, filmaři, zdravotní sestry, lidé z korporátů, „ajťáci“, právníci, lékaři, učitelé, psychologové a psychiatr, nebo i docent biochemie. 

Ti všichni se chtěli naučit uvařit dobré pivo.

Praktická, ústní a písemná zkouška ověří vaše znalosti. Soustředění se před závěrečným písemným testem složeným z 50 otázek. 

SPECIFIKACE KURZU na sládka

Akreditace MŠMT

ANO! 
Akreditace MSMT-15776:2023-4

Délka výuky standardně 7 měsíců
Kdy se učí Teorie a praxe v laboratoři víkendy víkendech. Praxe v pivovaru v pracovní dny.
Vybavení v ceně kurzu Laboratorní vybavení, ochranné pracovní pomůcky.
Teorie na Mendelova univerzita v Brně a  VŠCHT v Praze. 
Praxe v pivovaru Je v domluvených pivovarech.
Počet studentů v jedné skupině Max. 20 osob. Chceme zaručit osobní přístup a dostatečný prostor na setkání a dotazy.
Možnosti dotace, nebo splátky Úřad práce, POVEZ, firma (volejte tel. 776 486 945).
Cena Osvobozeno od DPH. 
   

Parta, přátelé, kontakty, vědomosti a “papír”
Věděli jste, že účastníci kurzu takto seřadili priority
po složení závěrečných zkoušek?

Harmonogram 2023

          Brno
  • 1.-3. 12. 
  • 16.-17. 12.
  • 6.-7. 1.
  • 19.-21. 1. 
  • 17.-18. 2.
  • 9.-10. 3.
  • 6.-7. 4.
  • 19.-21. 4.
  • 10.-12. 5.
  • červen 2024 plánovaná zkouška
          Praha
  • 9.-10. 12.
  • 16.-17. 12.
  • 13-14. 1. 
  • 26.-28. 1.
  • 2.-3. 3.
  • 23.-24.3.
  • 13.-14. 4.
  • 3.-5. 5.
  • 24.-26. 5.
  • červen 2024 plánovaná zkouška

19. a 26. ledna 2024 začíná výuka od 13:30
Zde je uveden plán výuky teorie a praktické výuky v laboratoři
. Praxe v laboratořích probíhá na Mendelově univerzitě v Brně (pražská skupina přijede do Brna). Myslete na to, že uvedený harmonogra je pro teorii 137 hodin a 36 hodin v laboraři. Praxi v pivovaru si plánujete mimo tyto termíny ve spolupracujících pivovarech.  Nezahrnuje praxi v pivovaru. Tu si budete plánovat sami.

Závěrečné zkoušky plánujeme na přelomu října a listopadu 2023. Budou v Brně. 
Předpokládáme prezenční formu výuky.

 

SPOLUPRACUJÍCÍ ORGANIZACE a pivovary

  • Mendelova univerzita v Brně
  • Mad Cat – Kamenice u Jihlavy
  • Jihlavský radniční pivovar – Jihlava
  • Pivovar KOS – Brno
  • Pivovar Stern – Brno
  • Pivovar Richard – Brno
  • Starobělský pivovar – Ostrava
  • Pivovar Kunratice – Praha
  • Pivovar Beznoska – Praha
  • Pivovar VIK – Praha
  • Pivovárek Na Kopečku – Svitavy
  • Pivovar Tvarg -Velká Bystřice
  • Beer Factory – Plzeň
  • Pivovar Jarošov – Jarošov
  • Pivovar Louka – Louka
  • Pivovar Krakonoš – Trutnov
  • Pivovar Veselka – Litomyšl
  • Pivovar Kynšperk – Kynšperk nad Ohří
  • Pivovar Kamenice nad Lipou
  • Pivovar Český Krumlov
  • Řemeslný pivovar Lomnice nad Popelkou
  • Pivovar Rudohor – Ostrov u K. Varů
  • Pivovar Zlosin – Velké Losiny
  • Pivovar Faltus – Česká Třebová
  • Pecký pivovar – Pec p. Sněžkou
  • Pivovar Vikštejn – Vítkov
  • Pivovar Nachmelená Opice Krnov
  • Znojemský pivovar – Znojmo
  • Pivovar Harry – Brno
  • Pivovar Záhora – Kněžičky

Praxi v pivovaru si každý účastník může naplánovat přesně podle svých potřeb a tím se vyvarovat kolizi termínů s výukou teorie. Do těchto pivovarů stačí po zahájení výuky zavolat a nastoupit na praxi.

COVID-19 můžeme vyučovat on-line formou. Jak to probíhá? Účastníci a lektor jsou připojeni v místnosti Google Meet. Lektor přednáší v reálném čase a účastníkům promítá prezentaci. Výuka probíha o víkendu. Denně můžeme vyučovat čtyři vyučovací hodiny. Jeden výukový den je rozložený do dvou dnů.   Nevýhodou je, že nemůžeme zajít na pivo. Praxe v pivovaru a laboratoři může být pouze v presenční formě. Řídíme se aktuálními pokyny MŠMT.

Rekvalifikace sládek praxe v pivovaru.

CO SE NAUČÍTE

Rekvalifikace na sládka trvá zhruba 7 měsíců. 

Bůh stvořil Zemi za 7 dní. U piva je to podobné. Pivo není připravené k pití za jeden den. Výroba piva je náročný proces, nějaký čas to vezme, než všechno dokonale uzraje. Podobně je to se získanými znalostmi. Ty musí v hlavách účastníků pevně zakotvit a uzrát.

Po skončení výuky budete schopni sami sestavit recept, vyznat se v pivních stylech, upravit si vstupní suroviny, vést varní proces, řídit kvašení, stáčení do obalů a expedovat.

Uvědomíte si, že hygiena v pivovaru je vždy na prvním místě a že sanitační postup má vliv na úspěch pivovaru, spočítáte si ekonomickou rentabilitu pivovaru, spotřebu energií, dozvíte se výhody a nevýhody různých technologií a technologických postupů.
Budete mít přehled o tom, jak to v pivovaru chodí.

Budete umět uvařit pivo, ovládat pivovar a hlavně si budete vědomi nových skutečností, které v pivovaru máte dělat.

Záleží jen na vás, jakou otázku si vylosujete. 
Začínáme s pivem!

Na praxi do pivovaru si vezměte pracovní boty s pevnou kovovou špičkou, ochranné brýle a nadšení.

TEORIE A PRAXE – co se budete učit

137 hodin teorie
127 hodin praxe v pivovaru
36 hodin praxe v laboratoií
300 hodin CELKEM

Pročtěte si předměty a potvrďte si, že jste na správném místě!

Ponoříte se do okem neviditelného světa  a spatříte důsledky
jeho působení. Čistota, sanitace, kulturní kvasinky, plísně a bakterie = to vše ovlivňuje mikrobiologickou čistotu a stabilitu piva.

Historie a vývoj pivovarské mikrobiologie, kvasinky a fyziologie růstu, rozmnožování, druhy kontaminujících organismů, biogenní aminy, N-Nitrozosloučeniny, mykotoxiny a nebezpečí v pivu.

Jak na správnou hygienu a sanitace, sestavíte vlastní plán HACCP, který musí mít každý potravinářský podnik. Časová dotace 16 hodin teoria a 18 hodin praxe.

Dozvíte se vše o chmelech, jejich využítí, že chmelová
babka není postarší vedoucí na chmelové brigádě.
Představte si pivovarský svět, je tak velký jako vaše fantazie a
je neskutečně pestrý na pivní styly.

Projdete kompletně proces výroby piva. Začnete na poli, projdete sladovnickým
postupem, přijmete slad i chmel do pivovaru. Využijete ve
varném procesu různé postupy jak uvařit ležák, IPA, ALE, Porter, STOUR, Sour.

Přesvědčíte se, že kulturní kvasinky ve skvělé kondici jsou nejlepšími zaměstnanci pivovaru. Otevře se vám svět kvašení. Zjistíte, že stáčet můžete do lahví, KEG. A taky že pivo mají rády i ty špatné bakterie, které jsou schopné ho znehodnotit. Časová dotace 48 hodin teorie a 127 hodin praxe.

Vše o ječmenu a popisy surovin. Od příjmu ječmene, po máčení, klíčení, hvozdění, odkličování, po balení a skladování sladu. Uvědomíte si, že existuje více druhů obilí které dělají lidem radost, když je umíte správně v pivovaru použít. Naučte se zpracovat pracujete i jiné suroviny než ječmen a pšenici, třeba rýži a  kukuřici.
Časová dotace 8 hodin teorie a 6 hodin laboratorní praxe

Budete provádět analýzy hotového piva v různých fázích výroby. Stanovíte extrakt a alkohol v pivu. Dozvíte se o analytice chmele i Ballingově attenuačním zákoně. Provedete analýzy obsahu CO2 a O2. Zjistíte jak provádět analýzy mladiny, co je gushing. Osvojíte si znalosti o stabilitě pivní pěny. Stanovíte pH piva a budete umět stanovit titrační kyselost. Časová dotace 8 hodin teorie a 6 hodin laboratorní praxe.

Zhodnotíte základní parametry obilné masy. Dozvíte se jací škůdci a choroby mohou zrna znehodnotit. Stanovíte extrakt, paramatry sladiny. Přesvědčíte se o bílkovině a její významu v pivo. Pochopíte význam škrobu v extraktu. Naučíte se stanovit beta glukany a osvojíte si návyky využitelné v každodenní práce v pivovaru. Časová dotace 8 hodin teorie a 6 hodin laboratorní praxe.

Koukáte na rozbor vody z vodárny a nerozumíte uvedeným údajům a to je nepříjemný. Uvědomíte si, že každý pivní styl potřebuje upravit vodu. Vařit více pivních stylů z jedné vody bez úpravy iontů a kationtů vede k neočekávaným výsledkům. Časová dotace 8 hodin teorie

Předmět vás seznámí na čem se zpracovává ječmen, jaké jsou typy varních nádob a jejich konstrukce, co jsou otevřené kvasné nádoby a CKT, že za humny není drak, ale že humna jsou součástí výroby sladu. Sami se budete umět rozhodnout o výhodách plynu a elektrické energie. Spočítáte si co je je pro vás výhodnější. Až budete řešit vlastní pivovar, budete mít jasno, co od dodavatele chtít. Časová dotace 16 hodin teorie.

Vrátíme se v čase do školních let. Důkladně probereme rozdíl mezi organickou a anorganickou chemií. Vzpomenete si, na ředění kyselin a louhů. Pochopíte jak je základní znalost chemie v pivovaru důležitá pro mikrobiologickou čistotu a kvalitní pivo. Chemie je důležitá, bez základních znalostí bývá složité porozumět nejen výrobě piva, ale i sanitaci technologického celku. Časová dotace 16 hodin teorie.

Vás přivede k úvaze, jestli je lepší létající, kontraktační nebo vlastní pivovar. Dozvíte se, že Celní správa a Státní zemědělská potravinářská inspekce jsou instituce pomáhající pivovarskému a potravinářskému byznysu. Zbystřete, protože v pivovaru můžete vyrábět i jiné potraviny než pivo. Uvažujte o tom, že u nás existuje více než 2000 míst, kde můžete pivo prodávat a do dneška zůstávají bez povšimnutí. Přitom mají personál, ledničky a pokladnu. Spočítáte si, jestli váš byznys plán je v černých (ty chceme) anebo v červených číslech. Časová dotace 8 hodin teorie.

PRAXE v pivovaru

Upozorňujeme, že v pivovaru se fyzicky pracuje.

 

Víme, že to víte, ale jedna paní z toho byla překvapená. Zapojíte ruce, rozum. Nahlédnete pod pokličku varny. Budete vážit a šrotovat slad i chmel. Budete vystírat, rmutovat, scezovat a podrážet, vyslazovat, chmelit, spílat a zakvášet.

Dostanete do ruky kartáč a drhnete kvasné kádě, čistíte ležácké tanky.
Čeká na vás stáčení piva do obalů a distribuce, balení a expedice piva, plnění a uzavírání transportních obalů, etiketování, vkládání lahví, balení do přepravních obalů, posuzování kvality piva a pivní vady.

Budete ochutnávat pivo z tanku, tedy v doporučeném množství. Zhodnotíte a připravíte vstupní suroviny – slad, chmel. Když dojde na opravy rozděláte čerpadlo, vyměníte teploměr a budete nápomocni při drobných opravách. 
V budoucnu se tyto zkušenosti hodí každému.

Na konci dne po vás zůstane kus viditelné práce. Máte být na co hrdí, protože se podílíte na vaření piva.

Rekvalifikaci na sládka si opravdu odpracujete.

PRAXE v laboratoři

Propojit teoretickou část s praktickou je důležité. Pochopíte co, jak, kdy, kde a proč máte dělat v pivovaru.

Praxe mikrobiologie a analýz probíhají odděleně. Vždy ve dnech pátek, sobota a neděle. 
Budete mít plné ruce práce, plnou hlavu nových myšlenek o kterých jste v knihách většinou jen četli a spoustu nápadů na zlepšení.

Moc se mi líbilo, že Michal Stern si po skončení laborek zašel rovnou koupit titrovací aparaturu.

Na mikrobiologii budete pracovat s půdami, dělat stěry, kultivovat, počítat kolonie, kontrolovat kvasinky a to není zdaleka všechno. Spousta práce, spousta úkolů, spousta mnohých překvapení.
Zažijete spustu mimořádných situací, budete se bavit, když někomu narostou v jeho pivu kolonie bakterií. V pátek připravujeme, v sobotu máme spoustu práce a v neděli odečítáme kolonie a čeká na nás dašlí soubor úkolů.

Na analýzách (sladařství, analýza ječmene a sladu, analýza piva) zjistíte, že titrace je disciplína poskytující odpověď na otázku . Naučíte se destilovat, laboratorně stanovit EPM (extrakt původní mladiny, nebo jednodušeji je to 10ka, 12ka atd.) Pracovat se sladinou, slady, stanovovat hmotnost tisíce zrn, budete prosévat a počítat 1000 zrníček. Někdo je počítá ručně, jiný použije počítadlo. Ukolů máte mnoho, času málu. Ty tři dny se budou zdát nekonečné, ale bude vás to neskutečně bavit.

Těžko na cvičišti, lehko na bojišti.

Praxe v laboratoři probíhají na Mendlově univerzitě v Brně. Takže z Prahy budete muset dojet.

Nahlédni pod pokličku analýz – sladařství, analýza ječmene a sladu, analýza piva. 

Lehký průřez mikrobioologickou částí. 

Lektorský tým rekvalifikace sládek

Své znalosti vám budou předávat ti nejlepší osobně. 

Kontakty na ně a přátelství vám zůstanou.

Načerpáte znalosti od lidí, kteří mají komplexní přehled v pivovarství s přesahem i do dalších oborů.

Právě proto spolupracujeme s lektory z oblasti kvasných procesů, výroby piva, mikrobiologie, ekonomiky, vody. 

Dostanete maximum informací k tomu, abyste uvařili a prodali výborné pivo, na které budete hrdí.

Je prozíravé učit se od moudřejších!

Vystudoval VŠCHT, kvasné technologie, zkušenosti z malých a velkých pivovarů

Vysoké učení technické, chemická fakulta, sládek v malých i velkých pivovarech.

Vysoká škola zemědělská, český odborník na chmele

Vysoká škola ekonomická, spolumajitel pivovaru Zlosin

Sládek, pivovarský auditor

Nottingham Trent University, ekonomické řízení podniku, konzultant v potravinářství

Vystudovala farmaceutickou fakultu na Univerzitě Karlově. Vyučuje Pivovarskou chemii a mikrobiologii. 

přednáší kvasné technologie, mikrobiologie, chemie a mnohé další obory na Mendelově univerzitě v Brně

přednáší o mikrobiologii a dalších oborech na Mendelově univerzitě v Brně

mikrobiologie, kvasné technologie, přednáší na VŠCHT

mikrobiologie, kvasné technologie, přednáší
na VŠCHT

Soudní znalec jmenovaný Ministrem spravedlnosti ČR. Specializace: hydrogeologie, geochemie, průzkum kontaminace horninového prostředí a podzemních vod, geochemie plynů, geneze plynů, úniky plynů a kapalin Odborná způsobilost v geochemii, hydrogeologii a zkoumáni geologické stavby, č. 2335/2017.

ZÁVĚREČNÉ ZKOUŠKY

Přišel den D. Uvidíme se společně s Honzou Grmelou, legendárním brněnským sládkem a garantem kurzu a Tomášem Gregorem, docentem a osvíceným pivovarníkem z Mendelovy univerzity v Brně jako předsedou zkušební komise a se mnou Davidem Jandou, zakladatelem Beer Academy.

My budeme v klidu, usměvaví, hladoví a připravení. 
Vy budete taky v klidu, lehce nervozní, ale to ke zkoušce patří.

Věříme, že zkoušky zvládnete a rekvalifikační kurz Pivovarnické a sladovnické práce úspěšně zakončíte. Být sládkem pivovaru je odpovědná záležitost.

Zkouška je složená ze tří částí: 

Trvá 60 minut. Před sebou budete mít 50 otázek. Každá otázka má čtyři odpovědi, z nichž právě jedna je správná. Buďte u písemného testu klidní, vezměte si s sebou pivo, když vám to pomůže. S vychlazenou hlavou budete lépe přemýšlet. Pečlivě si přečtěte otázku, zamyslete se nad uvedenými odpověďmi a logicky vyřaďte ty špatné. Jestli vám “chytré” hodinky hlásí tepovou frekvenci 135 tepů za minutu, je to normální.

Praktická zkouška je složena z několika laboratorních cvičení. Abyste byli schopni praktickou zkoušku zvládnout, musíte absolvovat laboratorní praxi a praxi v pivovaru.

Vyberete si jednu otázku z předmětů z teoretické části. Na potítku máte 15 minut na přípravu. Popřemýšlejte, o čem otázka je. Sepište si na papír hlavní kostru tématu, o kterém budete hovořit. Do jednotlivých témat si poznamenejte podtémata. Dalších 15 minut máte na zodpovězení otázky před zkušební komisí.

Asi si říkáte „co když zkoušku neudělám“. I to se může stát. Vše je řešitelné.
Domluvíme si náhradní termín zkoušky a příště to zvládnete.

Tour de beer brno Beer Academy

zkoušku mám za sebou

Oslava. Skutečně si to užijte. Fotograf vyfotí sérii fotek ze zkoušky, předávání Osvědčení o rekvalifikaci, společnou fotografii. Úspěšně jste složili zkoušky a MŠMT akreditované Osvědčení o rekvalifikaci máte v kapse. Těch sedm měsíců stálo za to. Po zkoušce jdeme na legendární Tour de Beer Brno. Obejdeme ty nejlepší brněnské podniky v každém si dáme jedno až dvě piva. Někteří odpadnou dříve, někdo vydrží do konce, který je v nedohlednu.

Vy jste budoucí sládci. Myslete na to, že papír dobrého sládka nedělá. Dobrého sládka prezentuje jeho práce!

Je ráno, čas jet domů. Euforie z vás přímo čiší. Oslavte váš úspěch s rodinou a přáteli. Udělali jste ohromný kus práce.
Je možné že hned další pracovní den půjdete na Živnostenský úřad a sami
sebe zapíšete jako odborného zástupce (garanta) na svůj živnostenský
list. 
Pravděpodobné je, že budete dále pokračovat v budování svého
pivovaru, své vize za kterou jste si po celou dobu šli
. Někteří se
s chutí pustí do objevování nových pivních stylů obohaceni o získané
znalosti.

Zůstane po vás skvělá parta lidí, kterou společně vytvoříte a nesmazatelná stopa v pivovarském světě.

Vy jste Beer Academy!


MY

JSME

BEER ACADEMY

Rekvalifikace sládek praxe v pivovaru.

Přátelé na vždy

Na začátku je cesta dlouhá a na konci jedné společné životní etapy se všichni divíme, že čas uplynul přímo světelnou rychlostí a loučení se s přáteli bývá často emotivní.

Víte, spousty přátel mám právě z rekvalifikačního kurzu. Už před mnoha lety jsem se rozhodl, že cokoliv prodám, prodám to pouze svým přátelům. Prodávám pouze užitečné věci o kterých jsem sám přesvědčený. To je pro mě velký závazek.

David

Klidně mi zavolejte, napište. Nejsem pan Janda, jsem David.

Kontakt: +420 776 486 945
david@beeracademy.cz

REFERENCE

Chcete vědět víc?

Nechte nám na sebe konktakt, zavoláme a vyjasníme vše, co by vás mohlo zajímat

    VYBERTE SI SVOJI REKVALIFIKACI

    BASIC
    55 900 Kč
    Teorie 137 hodin
    Praxe v laboratoři 36 hodin
    Praxe v pivovaru 127 hodin
    Zkoušky 8 hodin
    Osvědčení v 8 jazycích
    Výukové materiály v PDF
    x
    1x sada pivních vad SNIFAIR
    x
    x
    x
    x
    x
    x
    x
    x
    HIGH
    75 900 Kč
    Teorie 137 hodin
    Praxe v laboratoři 36 hodin
    Praxe v pivovaru 127 hodin
    Zkoušky 8 hodin
    Osvědčení v 8 jazycích
    Výukové materiály v PDF
    Výukové materiály v tištěné podobě
    2x sada pivních vad SNIFAIR
    Systém HACCP
    x
    x
    Osobní konzultace 4 hodiny
    x
    x
    x
    x
    BUSINESS
    105 900 Kč
    Teorie 137 hodin
    Praxe v laboratoři 36 hodin
    Praxe v pivovaru 127 hodin
    Zkoušky 8 hodin
    Osvědčení v 8 jazycích
    Výukové materiály v PDF
    Výukové materiály v tištěné podobě
    4x sada pivních vad SNIFAIR
    Systém HACCP
    Audit pivovaru
    Kontrola pivních etiket
    Osobní konzultace 9 hodin
    Poradenství v oblasti chemie
    Výběr dodavatele 6 hodin
    Sestavení 4 receptur
    Garant pivovaru na 1 rok

    NEJČASTĚJŠÍ OTÁZKY (FAQ)

    Praxi v pivovaru si účastník domlouvá předem se sládkem, majitelem nebo pověřeným pracovníkem pivovaru. Seznam kontaktních osob bude předán vždy při zahájení rekvalifikačního kurzu. Účastník si během 6 měsíců doby trvání rekvalifikačního kurzu stanoví, kdy a kam bude na praktickou výuku v pivovaru docházet. Praxi v pivovaru si tedy může každý naplánovat libovolně tak, jak mu to bude vyhovovat. Je možné chodit na praxi v pivovaru na celý den (tj. na 8 hodin), nebo pokud potřebuje, může zajít třeba na 4, 5 hodin apod. Vše podle jeho potřeby a domluvy. Praxe v pivovaru probíhá ve všední dny. O víkendu a ve státní svátky standardně neprobíhá.

    Category: Rekvalifikace

    Popis činností v pivovaru při praxi: Bezpečnost a ochrana zdraví při práci, hygiena práce, požární prevence. Hodnocení jakosti surovin pro výrobu sladu a piva, hodnocení jakosti piva. Výběr, příprava, vážení a úprava surovin pro výrobu sladiny a mladiny, obsluha strojů a zařízení na zpracování surovin, šrotování sladu, vystírání, rmutování, scezování, chmelovar – měření a kontrola sladiny a mladiny, vedení předepsané evidence, sanitace provozu, seřizování a běžná údržba strojů a zařízení v provozu. Spilka a CKT odstranění kalů a chlazení mladiny, spílání a zakvašování mladiny, ošetřování kvasinek, hlavní kvašení, sudování mladého piva, sanitace provozu. Sklep, dokvašování mladého piva, směšování piva po dokvašování, filtrace piva, stabilizace piva, sanitace provozu. Stáčení piva do obalů a distribuce, balení a expedice piva, lahvovna, depaletizace, vykládání lahví, mytí lahví, kontrola mytí lahví, plnění a uzavírání lahví, pasterace, etiketování, vkládání lahví, balení do přepravních obalů, KEG – stáčení piva do sudů, posuzování kvality piva, sanitace provozu, vedení předepsané evidence.
    UPOZORNĚNÍ – na praxi v pivovaru se fyzicky pracuje.

    Category: Rekvalifikace

    Praktická část v laboratořích bude probíhat převážně o víkendu a termín a místo výuky je pro všechny jednotný – Mendelova univerzita v Brně.

    Category: Rekvalifikace

    Seznámení se s BOZP, obuv s pevnou pracovní špičkou (zajistí si účastník), ochranné brýle a ochranný plášt (dostanete).

    Category: Rekvalifikace

    Výuka teorie od 9:00 (vyučovací hodina trvá 45 minut), zahájení a ukončení výuky může být po dohodě o posunuto na pozdější hodinu.
    Výuka praxe se zahajuje dle domluvy (vyučovací hodina trvá 60 minut).

    Category: Rekvalifikace

    Účastníci, kteří splní podmínky pro zařazení do rekvalifikačního kurzu, podmínky výuky a úspěšně zakončí rekvalifikační kurz, získají AKREDITOVANÉ osvědčení Pivovarnické a sladovnické práce. S tímto osvědčením mohou pracovat jako způsobilí odborníci v pivovaru nebo sami požádat o vydání živnostenského listu jakýkoliv Živnostenský úřad v ČR. Při doložení roční praxe v pivovaru nebo velmi podobné oblasti a současně se získáním akreditovaného osvědčení je jim zapsána do živnostenského listu živnost Pivovarnictví a sladovnictví. Živnost Pivovarnictví a sladovnictví je v ČR zařazena mezi řemeslné živnosti a u těch je potřeba dokládat minimální roční praxi.
    Slovenští účastníci, kteří absolvují akreditovaný rekvalifikační kurz u Beer Academy, mohou požádat o uznání Ministerstvo školstva, vedy, výskumu a športu Slovenskej republiky. To znamená, že zvýší své šance na získání práce v pivovaru na Slovensku nebo mohou po doložení praxe získat na příslušném slovenském Živnostenskom úradě zápis do živnostenské listu a začít budovat vlastní byznys.

    Category: Rekvalifikace

    Budete ovládat celý varný proces, znát a umět používat zařízení v pivovaru, ovládat hygienické normy. Poradíte si se slady, vyhodnotíte jejich vlastnosti charakteristiku. Seznámíte se s procesy k stanovení EPM pro Celní správu. Sestavíte HACCP. Zkráceně – budete odborníky na řízení pivovarské technologie malého pivovaru, a to opravdu.

    Category: Rekvalifikace

    Každý účastník musí splnit požadavek MŠMT, který je stanoven na 80 % účasti z vyučovaných hodin praktické a teoretické výuky.
    Pokud např. účastník zamešká 20 hodin z teoretické výuky a 40 hodin z praktické výuky, zameškal celkem 60 hodin z 300 hodin, které má absolvovat. Tedy 20 % a je stále v limitu. Tento účastník bude připuštěn k vykonání závěrečné zkoušky.
    V případě, že by zameškal 61 hodin, činí jeho účast na rekvalifikačním kurzu pouze 79,6% a v tomto případě nemůže být připuštěn k závěrečné zkoušce. Pravidla ohledně docházky určuje MŠMT a je nutné se jimi řídit.

    Category: Rekvalifikace

    Objednejte si rekvalifikační kurz. Po předložení výše uvedených požadavků a zaplacení vystavené faktury bude účastník zařazen do rekvalifikačního kurzu.
    Pokud účastník ve stanoveném termínu vyhlášení začátku a závěrečném termínu zkoušky rekvalifikačného kurzu nenaplní min 80% účast na rekvalifikačním kurzu, nemá právo na bezplatné další školení a to bez náhrady. Peníze nebudou účastníkovi vráceny.
    V případě, že účastník úspěšně nesloží záverečnou zkoušku nebo její část, má možnost danou část absolvovat před zkušební komisí. Poplatek za každou dílčí část (praktická závěrečná zkouška, vyplnění testu, ústní zkouška) je 2500 Kč splatných před absolvováním opravné dílčí části na účet vedený v CZK uvedený v sekci KONTAKTY pod variabilním symbolem objednávky rekvalifikačního kurzu.

    Category: Rekvalifikace

    Zkouška je složena ze tří okruhů:

    1. test – je složen z okruhů výukového plánu a obsahuje 50 testovacích otázek. Časová dotace na vyplnění testu jsou dvě hodiny.

    2. ústní zkouška – účastník si vylosuje jednu otázku na dané téma (má 15 minut na přípravu a 15 minut na zodpovězení otázky)

    3. praktická zkoučka – praktickou zkoušku vykoná v rozsahu 8-16 hodin. Účastník postupuje dle technologického postupu výroby piva. Dohlíží na varný proces. Obhajuje výsledek před zkušební komisí. V mezičase zajišťuje další provozní úkony související s prací v pivovaru. 

    Průběh závěrečné zkoušky může být i v jiném pořadí, než je zde uvedeno.

    Category: Rekvalifikace

    Minimální % úspěšnost jednotlivých bloků závěrečné zkoušky je stanovena: test 80 %, ústní zkouška 80 %, praktická zkouška 80 %.

    Category: Rekvalifikace

    Můžete začít posílat životopisy a ucházet se o práci v pivovaru nebo můžete zajít na Živnostenský úřad. Účastník po úspěšném absolvování rekvalifikačního kurzu a s potvrzeným osvědčením o rekvalifikaci může požádat jakýkoliv Živnostenský úřad v ČR o vydání živnostenského listu na živnost “Pivovarnictví a sladovnictví”. Živnostenský úřad jej dále vyzve k doložení praxe v délce jednoho roku.

    Category: Rekvalifikace

    e) řádném ukončení rekvalifikace pro příslušnou pracovní činnost, vydaným zařízením akreditovaným podle zvláštních právních předpisů, nebo zařízením akreditovaným Ministerstvem školství, mládeže a tělovýchovy, nebo ministerstvem, do jehož působnosti patří odvětví, v němž je živnost provozována, a dokladem o vykonání jednoroční praxe v oboru” Zdroj informací Businessinfo.cz 

    Category: Rekvalifikace

    Co říká o rekvalifikaci MPSV? „Získání nové kvalifikace a zvýšení, rozšíření nebo prohloubení dosavadní kvalifikace, včetně jejího udržování nebo obnovování. Za rekvalifikaci se považuje i získání kvalifikace pro pracovní uplatnění fyzické osoby, která dosud žádnou kvalifikaci nezískala. Při určování obsahu a rozsahu rekvalifikace se vychází z dosavadní kvalifikace, zdravotního stavu, schopností a zkušeností fyzické osoby, která má být rekvalifikována formou získání nových teoretických a praktických dovedností v rámci dalšího profesního vzdělávání (§ 108 odst. 1 zákona č. 435/2004 Sb., o zaměstnanosti, ve znění pozdějších předpisů).“ (Zdroj internet) 

    Category: Rekvalifikace

    Účastníci budou v rámci rekvalifikačního kurzu praxe pojištěni na škodu, kterou by svou činností mohli způsobit. Každopádně doporučujeme, aby se ve vlastním zájmu pojistil každý účastník samostatně nad rámec svých povinností. Realizátor rekvalifikačního kurzu nenese žádnou odpovědnost za škodu způsobenou účastníky na teoretické i praktické výuce.

    Category: Rekvalifikace

    Volejte na tel. +420 776 486 945 nebo pište váš dotaz na david@beeracademy.cz Drtivá většina informací o rekvalifikačním kurzu je uvedena výše zde. 

    Odpovíme v co nejkratším možném termínu.

    Category: Rekvalifikace